ARS DOR, Education, Moldova art, Moldova Culture, Projects

Mărțișoare pentru Londra și Paris –zâmbete pentru copiii din instituțiile școlare auxiliare din Republica Moldova

Martisor - Educatie prin Arta ARS DORDe 1 martie, Parisul și Londra au primit în dar mărțișoare confecționate de către copiii unor școli-internat din Republica Moldova.

În cadrul evenimentelor dedicate sărbătorii Mărțișorului, Asociația studenților moldoveni din Franța «Jeunes Moldaves », împreună cu Asociația Moldovenilor din Marea Britanie și Asociația Moldo-Britanică pentru Cultură și Dezvoltare « Vatra » , în colaborare cu Asociația ARS DOR din Republica Moldova, au realizat o campanie de binefacere dedicată copiilor care participă la programul “Educație prin Artă”.

În Paris, campania respectivă a fost coordonată atât în seara de 1 martie, în contextul concertului Cătălin Josan și Alex Calancea Band, cât și în seara de 4 martie, în cadrul unui eveniment cultural moldo-francez “Fenêtre ouverte sur la Moldavie” (O fereastră deschisă spre Moldova) cu proiecții de film, expoziții de fotografii, fiind un  eveniment inițiat de către tineri cineaști și actori francezi, care au vizitat recent și cu diverse ocazii Republica Moldova. Publicul moldovenesc, dar și cel francez au salutat inițiativa și au dat dovadă de receptivitate, oferind ajutor financiar, menit să susțină motivația și talentul copiilor din diverse grupuri de risc: familii social vulnerabile, orfelinate și centre de plasament moldovenești. Orice contribuție bănească a fost răsplătită cu recunoștință prin intermediul unui mărțișor. Suma totală pe care campania din Paris a reușit să o adune este de 670 de euro, echivalentul a aproximativ 12700 de lei.

În Londra, moldovenii și-au dat întâlnire la un master class de confecționare a mărțișoarelor pe care le-au purtat cu drag la eveniment, de asemenea a fost organizată o tombolă cu premii precum cărți în limba română, ulcioare de lut și ii. În cadrul aceluiași eveniment a fost organizat și târgul de mărțișoare confecționate de către copiii participanți la programul “Educație prin Artă”. Din vânzările acelor mărțișoare s-au colectat 700 de lire sterline, ceea ce reprezintă aproximativ16 mii de lei.

Domnul Ghenadie Șontu, coordonatorul programului Educație prin Artă, a menționat: “Ne bucurăm că lucrările copiilor din orfelinate, realizate în cadrul programului nostru au fost apreciate de către comunitatea Diasporei din Marea Britanie și Franța. În acest sens evenimentul de sărbătorire a Marțișorului a fost o ocazie și o experiență inedită de fundraising pe care am putea-o multiplica și în alte zeci de comunități din diasporă”.

MArtisorSuportul financiar colectat, este destinat Programului „Educație prin Artă” lansat de către Asociatia ARS DOR și care deține misiunea de a identifica și dezvolta talentele copiilor din instituțiile școlare auxiliare din Republica Moldova. Din anul 2001 programul de „Educație prin Artă” s-a desfășurat în 18 orfelinate și institutii școlare din Republica Moldova, iar beneficiarii programelor de artă plastică, ceramică, batic, decupaj, biser, polimer, modelaj, serigrafie, au fost peste 5000 de copii din diverse grupuri de risc. Mai multe detalii și imagini ale activităților Asociatiei ARS DOR și programelor de „Educație prin Artă” le puteti găsi pe adresa: www.arsdor.org

Persoana de contact: Doina Guzun, email: doina.guzun@gmail.com, tel:+33650430371

Advertisements

About Ghenadie Sontu

www.ghenadiesontu.com

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: