Art Management, Consulting, Cultural Financing, Cultural Mapping, Cultural Policy, Europe, Moldova Culture, Projects

Republica Moldova are o strategie de dezvoltare a culturii până la 2020

1„Avantajul Moldovei este enorm, deoarece…”

„După 4 ani de dezbateri publice avem în sfârşit un Plan de Acţiuni, care necesita implementare urgentă pentru restaurarea sectorului cultural al Republicii Moldova”, susţine Ghenadie Şonţu.

Nu în zădar specialişti din domeniu culturii din şase ţări ale Parteneriatului Estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina – s-au reunit la Chişinău într-un atelier pentru schimb de experienţă.

Atelierul are scopul de a ajuta ţările din Parteneriatul Estic să evalueze şi să elaboreze strategii care ar conduce la reformarea politicilor culturale cât şi identificarea intereselor lor comune în această privinţă.

Bugetul Programului cultural al Parteneriatului Estic valorează 12 milioane de euro şi vizează reformarea politicilor culturale la nivel guvernamental, precum şi consolidarea capacităţilor şi îmbunătăţirea profesionalismului operatorilor culturali din regiune.

Ghenadie Şonţu consideră că programul cultural respectiv ar putea rezulta în consolidarea aspiraţiilor acestor ţări pentru integrare în Uniunea Europeană prin cultură: „Scopul de baza este de a crea o reţea de colaborare între ţările Parteneriatului Estic, pentru a stimula proiecte şi parteneriate pe termen lung”.

În 2013 vor mai avea loc 3 sesiuni de ateliere asemănătoare, la Tbilisi şi Kiev.

„Avantajul Chişinăului este enorm, deoarece Moldova este prima ţară a Parteneriatului Estic care are deja un Plan de Dezvoltare Strategică în domeniul Culturii până în 2020”, a precizat expertul.

Vezi AICI ce prevede Strategia elaborată de experţii moldoveni.

1„Diplomaţia culturală aplicată inteligent poate şterge hotarele politice, contribuind la soluţionarea multor probleme sociale şi economice cu care se confruntă astăzi Uniunea Europeana”, precizează Ghenadie Şonţu, adăugând că „pe termen lung restaurarea sectorului cultural necesită descentralizarea procesului cultural, reformarea cadrului legal, învestiţii în capitalul uman şi sincronizarea la valorile şi standardele europene”.

Rodica Socolov

Sursa: http://www.stiripozitive.eu/libview.php?l=ro&idc=6&id=675&t=/Oameni/Cultura/Republica-Moldova-are-o-strategie-de-dezvoltare-a-culturii-pana-la-2020

Advertisements

About Ghenadie Sontu

www.ghenadiesontu.com

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: